Members

Jumaat, 12 Julai 2013

Resipi

 By :  Cg Cayrol

Pajeri Nenas
1/2 biji nanas manis - dipotong bulat atau separa bulat, jangan nipis sangat
2 sudu besar kerisik
... 1 cawan pati santan - dicampur dengan 2 cawan air
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
2 biji cili hijau - dibelah memanjang tetapi jangan putus

Bahan-bahan dikisar: (dijadikan pes)
4 sudu besar rempah daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Air secukupnya

*Bahan-bahan Tumis:*
3 biji bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu besar udang kering - direndam sehingga sedikit kembang dibersihkan dan ditoskan.
1 tangkai daun kari
Minyak secukupnya untuk menumis

*Penyediaannya:*
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan pes dan kacau rata Tutup periuk dan masak sehingga rempah garing dan terbit minyak.
3. Kemudian masukkan santan dan kacau lagi. Sesuaikan rasa, masukkan garam, gula perang gula putih, dan serbuk perasa. Kacau dan biarkan kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih masukkan nanas dan kerisik. Masak sehingga nanas layu dan kuah pajeri agak pekat. Kemudian masukkan cili hijau. Kacau dan tutup api.


 
                                  Kangkung Goreng Belacan

Bahan-bahan (3-4 orang)

1 ikat kangkung
6 ulas bawang merah 
... 2 ulas bawang putih
10 biji cili api
Sedikit belacan
2 sudu besar ikan bilis
Sedikit air
Garam dan gula


Cara-cara
* Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, belacan dan ikan  bilis.
* Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
* Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung.
* Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak kangkung sehingga sedikit layu (2-3 minit)

.
    

Daging Salai masak lemak cili api

Bahan2nya :
* 500g daging
* 4 ulas bawang merah*
... * 1/2 biji bawang holland*
* 10 biji cili api*
* 2 inch kunyit hidup*
* 2 batang serai dititik
* 2 keping asam gelugur
* 1 cawan santan pekat
* 1 biji kentang didadu
* 1 cawan air
* 1 helai daun kunyit
* sedikit garam,gula, serbuk perasa dan sedikit serbuk kunyit

Cara Menyediakan :
* Gaul daging yang dah dihiris satu inci tebal bersama garam,serbuk kunyit dan kemudian disalai sehingga daging masak.
* Sejukkan daging salai seketika dan dihiris nipis2
* Kisar semua bahan2 yang bertanda * dengan sedikit air dan tumis seketika sehingga naik bau
* Sementara menunggu bahan2 kisar mendidih, masukkan serai yang sudah dititik dan juga asam keping
* Masukkan kentang yang telah didadu dan masak seketika sehingga kentang separuh empuk
* Masukkan santan pekat, kacau seketika dan masukkan daging salai serta daun kunyit
* Perasakan dengan sedikit gula,garam dan sedikit serbuk perisa..
* Setelah masak, hidangkan ke dalam mangkuk hidangan....




Resipi oleh Pak Sohok...


Puding Roti Kukus

Bahan-bahan

4 keping roti – dipotong kecil-kecil
... 1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara

Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang.
Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
Selepas dikukus, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
 Resipi oleh :  Ombak Rindu

Roti Lapis Daging Berkeju
Bahan2:
utk Inti:
300gm daging cincang @ 4 kpg dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih blh tmbh lg..
... 2 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
1/2 paket perencah daging black paper maggi
sedikit air
garam n gula
minyak

12kpg roti
3biji telur
200ml susu fresh
8kpg slice cheese
cheddar diparut
* sayur2 ikut suka

Cara2:
utk inti
Pnskan minyak, tumis bwg putih mskkan bwg besar n daging... grg hingga daging empuk.
kemudian masukkan perencah black paper dgn sedikit air... masak sehingga daging msk n kering.
ketepikan n biar sejuk.

Untuk Roti lapis
Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter or mentega
bancuhkan telur dgn susu sehingga sebati
celup roti kedalam bancuhan susu td dan susun dlm bekas. buat sehingga penuh bekas utk tingkat yg pertama.
tuang kan separuh dr inti tadi keatas roti n ratakan. kemudian susun slice cheese keatas daging.
tutup dgn lapisan roti yg dicelup seperti lgkh pertama td...
Ulang proses yg sm... Lastly tabur chesdar parut kat lapisan atas sekali..
jika ada lebihan telur just siram diatas roti supaya x membazir...
bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 mnt( sehingga masak)
kuarkan dari oven sedia utk dihidang..

oleh:  WanieDD Homemade





Tiada ulasan: